Kwas salicylowy

Na pewno nie jedna osoba borykająca się z trądzikiem miała w swojej kosmetyczce produkt zawierający ten składnik. Chcecie wiedzieć do czego służy? Możliwe, że nie do końca wiecie jak z niego korzystać. Wczytaj się w poniższą lekturę. 🙂   Kwas salicylowy jest pochodną kwasu benzoesowego. Jego naturalnym źródłem jest wierzba biała. Związek ma postać białego, […]

Kwas kojowy

Kwas kojowy w głównej mierze stosowany jest w pielęgnacji skóry z przebarwieniami. Pod względem właściwości chemicznych przybliżony jest do hydrochinonu, wykazuje również podobne działanie. Odkryty został przez Japończyków w grzybie z gatunku Aspergillus oryzae (kropidlak ryżowy) noszącym w Japonii nazwę „koji”, jako produkt uboczny procesu fermentacji słodu ryżowego przy produkcji sake oraz sosu sojowego. Jest […]