Oczar wirginijski

oczar wirginijski

Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) jest cennym źródłem garbników, flawonoidów, saponin, kwasów (galusowego i elagowego) oraz leukoantocyjanidy. Głównie pozyskiwany z kory lub liści. Ze względu na właściwości ściągające oraz przeciwobrzękowe, stosowany jest w produktach pomagających w przypadku stłuczeń i obrzęków.

Często ekstrakt ten znajdziemy również w preparatach przeznaczonych do stosowania na oparzenia oraz w przypadku świądu skóry. Jego właściwości łagodzące podrażnienia i ułatwiające gojenie, pomogą po zabiegach depilacji.

Zaprzyjaźni się ze skórą tłustą i z rozszerzonymi porami, gdyż ogranicza wydzielanie łoju. Dlatego znajdziemy go często w kosmetykach dla skóry z problemem trądziku.

Przeznaczony jest również dla skór wrażliwych, z widoczną siecią naczyń krwionośnych. Działa przeciwzapalnie, uszczelniając naczynia włosowate.

Niestety w pielęgnacji skóry suchej może się nie sprawdzić ze względu na działanie ściągające.

Stosuje się go również w terapii doustnej, w przypadku problemów z przewodem pokarmowym i płuc. W takich przypadkach zapobiega mikrokrwawieniom oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Ze względu na swoje działanie przeciwzapalne wykorzystywany jest również do płukania ust oraz przemywania oczu w przypadku dolegliwości zapalenie spojówek.

Składnik ten możemy znaleźć w płynach do higieny intymnej, w kosmetykach do pielęgnacji twarzy oraz jako dodatek do środków stosowanych podczas kąpieli.

Weź udział w dyskusji

Your email address will not be published. Required fields are marked *