Kwas salicylowy

Kwas salicylowy

Na pewno nie jedna osoba borykająca się z trądzikiem miała w swojej kosmetyczce produkt zawierający ten składnik. Chcecie wiedzieć do czego służy? Możliwe, że nie do końca wiecie jak z niego korzystać. Wczytaj się w poniższą lekturę. 🙂  

Kwas salicylowy jest pochodną kwasu benzoesowego. Jego naturalnym źródłem jest wierzba biała.

Związek ma postać białego, krystalicznego proszku, słabo rozpuszczalnego w wodzie, natomiast bardzo dobrze rozpuszczalnego w etanolu. Należy do grupy betahudrksykwasów.

Kwas salicylowy ma działanie przeciwtrądzikowe, antybakteryjne oraz złuszczające, szczególnie w jego wyższych stężeniach. Dlatego nie dla każdej skóry trądzikowej będzie odpowiedni. W szczególności na początku terapii. Rozpuszcza się w tłuszczach dlatego ma zdolność przenikania głębiej. Im bardziej tłusta skóra, tym większa reakcja ze strony skóry na ten składnik.

Nakładany w dużych stężeniach, na dużą powierzchnię skóry może działać toksycznie. Budzi to ryzyko zatrucia organizmu, dlatego należy zachować ostrożność przy stosowaniu preparatów z tym składnikiem. Nie nadaje się do stosowania przez dzieci, kobiety w ciąży i w okresie karmienia oraz osoby w trakcie leczenia dermatologicznego.

Jest świetny, jeżeli chodzi o odblokowanie gruczołów łojowych i jego działanie na zmiany zapalne. Często znajdziecie go w preparatach do pielęgnacji skóry. Zapobiega tworzeniu się zaskórników oraz pomaga pozbyć się tych, które już są.

Stosowany w peelingach powierzchniowych oraz w terapii przebarwień. Będzie dobrze działał szczególnie na te o płytkim umiejscowieniu melaniny.

W niewielkich stężeniach jest stosowany w kosmetykach jako konserwant, ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Wolny kwas salicylowy wykazuje właściwości obniżające gorączkę i uśmierzające ból, a oprócz tego stosunkowo silnie działa przeciwzapalnie. W medycynie występuje jako kwas acetylosalicylowy.

Weź udział w dyskusji

Your email address will not be published. Required fields are marked *