D-pantenol

Dziś składnik, który w głównej mierze kojarzy się z balsamami po opalaniu czyli: d-pantenol. 

Jest prowitaminą pochodzącą z witamin grupy B. Inaczej nazywany kwasem pantotenowym.

Głównymi zadaniami tej substancji jest nawilżenie skóry oraz wspomaganie jej regeneracji. Jest również naturalnym składnikiem skóry oraz włosów.

Dzięki niemu uzyskujemy efekt wygładzonej skóry, a nasze podrażnienia zostaną złagodzone! Utrzymuje skórę miękką i elastyczną.

D-pantenol jest bardzo istotny w kwestii tworzenia się nowych komórek, dlatego tak pomocne jest jego zastosowanie podczas odbudowy bariery hydrolipidowej skóry.

Efekt zmniejszenia TEWL (transepidermalnej utraty wody) po zastosowaniu prowitaminy B5 następuje dość szybko, nawet po około 15 dniach.

Po miejscowym zastosowaniu pantenolu przekształca się on w kwas pantotenowy – składnik koenzymu A. Czynnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nabłonka.

Ze względu na swoje łagodne działanie jest dobrze tolerowany przez skórę. 

Z obserwacji wynika, że bardzo korzystnie wpływa na powierzchniowe gojenie ran i działa łagodząco w przypadku wystąpienia alergii, a to dlatego, że łagodzi swędzenie skóry.

 Będzie bardzo dobrze sprawdzał się we wszystkich wrażliwych typach skóry, również tej problematycznej, suchej i łuszczącej się. 

Najczęściej spotkamy go w kosmetykach do pielęgnacji skóry twarzy, ale ma swój udział również w pielęgnacji całego ciała i włosów.

Weź udział w dyskusji

Your email address will not be published. Required fields are marked *