Arbutyna

Tym razem bardzo fajny składnik dla skóry z problemem przebarwień. Chcesz dowiedzieć się co to takiego? Zapraszam do czytania 🙂 Arbutyna jest uznanym składnikiem kosmetycznym, przeznaczonym do rozjaśniania przebarwień, wywołanych zmianami zapalnymi oraz wzmożoną aktywnością melanocytów. Arbutyna jest związkiem bezpiecznym oraz przynosi dobre rezultaty w terapii przebarwień różnego pochodzenia. Wszytko to dzięki swoim właściwościom. Głównie […]

Kwas linolowy

Dziś bardzo ważny składnik dla dosłownie KAŻDEJ skóry: kwas linolowy. 😀 Zapraszam do czytania, a dowiesz się dlaczego jest taki ważny! Kwas linolowy należy do grupy omega-6, jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym potrzebnym naszej skórze. Stosowanie lipidów na cerę, a w szczególności tych z grupy omega-6, przyśpiesza odtwarzanie lipidów skórnych w ciałkach lamelarnych. Niestety wraz […]

Kwas azelainowy

Dziś chciałam Wam pokazać jak wszechstronne działanie ma kwas azelainowy. Kwas azelainowy wytwarzany jest naturalnie przez drożdże komensalne Malassezia furfur, będące częścią fizjologicznej flory skórnej. Znajdzie się również w roślinach: jęczmieniu, pszenicy i życie. Ten kwas wpływa na hamowanie syntezy bakterii DNA (Propionibacterium acnes). Po zastosowaniu kwasu azelainowego wykazano znacznie mniejszą ilość tej bakterii na powierzchni […]

Kwas kojowy

Kwas kojowy w głównej mierze stosowany jest w pielęgnacji skóry z przebarwieniami. Pod względem właściwości chemicznych przybliżony jest do hydrochinonu, wykazuje również podobne działanie. Odkryty został przez Japończyków w grzybie z gatunku Aspergillus oryzae (kropidlak ryżowy) noszącym w Japonii nazwę „koji”, jako produkt uboczny procesu fermentacji słodu ryżowego przy produkcji sake oraz sosu sojowego. Jest […]

Olej z wiesiołka

Dziś na warsztat wzięłam olej z wiesiołka. Jest bogatym źródłem kwasów omega-6, a ich niedobór prowadzi do zaburzeń syntezy hormonów tkankowych oraz nieprawidłowego procesu keratynizacji. Zaburzenia procesu keratynizacji objawiają się suchą, łuszczącą skórą, zaskórnikami oraz zmianami zapalnymi. Jego pozytywne właściwości dla skóry wynikają z jego składu, ponieważ głównymi składnikami są nienasycone kwasy tłuszczowe, a w […]

EGCG

Dziś kolejny, nowo odkryty składnik: EGCG, inaczej galusan epigalokatechiny (od tej nazwy można sobie język połamać :p) pozyskiwany z zielonej herbaty. Związki pochodzące z zielonej herbaty wykazują pozytywne działanie na skórę, dlatego wykorzystuje się ją w kosmetologii. Sama zielona herbata ma działanie przeciwutleniające i ściągające, wpływa również na stabilność naczyń krwionośnych. Do właściwości EGCG należy […]

Witamina B6

Dziś chciałam Wam przedstawić jeden z rzadziej spotykanych składników aktywnych jakim jest piroksydyna, inaczej witamina B6. Witamina B6 odgrywa ważną rolę w metabolizmie aminokwasów jako koenzym. Jej niedobory mogą doprowadzić do różnych postaci zapaleń skóry. Głównie sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej oraz skłonnej do wszelkiego rodzaju stanu zapalnego skóry. Witamina B6 tak jak kwas […]

Oczar wirginijski

Oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) jest cennym źródłem garbników, flawonoidów, saponin, kwasów (galusowego i elagowego) oraz leukoantocyjanidy. Głównie pozyskiwany z kory lub liści. Ze względu na właściwości ściągające oraz przeciwobrzękowe, stosowany jest w produktach pomagających w przypadku stłuczeń i obrzęków. Często ekstrakt ten znajdziemy również w preparatach przeznaczonych do stosowania na oparzenia oraz w przypadku świądu […]

Kwas hialuronowy

Dziś pora na kolejny składnik aktywny: kwas hialuronowy.  Zakładam, że już każda z Was o nim słyszała i patrząc na składy swoich kremów czy balsamów na pewno go tam znajdziecie! Prawda?  Składnik ten należy do grupy glikozaminoglikanów i występuję w skórze, ale również wewnątrz organizmu człowieka. Kwas hialuronowy syntetyzowany jest przez fibroblasty i keratynocyty. Analiza […]

D-pantenol

Dziś składnik, który w głównej mierze kojarzy się z balsamami po opalaniu czyli: d-pantenol.  Jest prowitaminą pochodzącą z witamin grupy B. Inaczej nazywany kwasem pantotenowym. Głównymi zadaniami tej substancji jest nawilżenie skóry oraz wspomaganie jej regeneracji. Jest również naturalnym składnikiem skóry oraz włosów. Dzięki niemu uzyskujemy efekt wygładzonej skóry, a nasze podrażnienia zostaną złagodzone! Utrzymuje skórę miękką i elastyczną. […]