Od czego zależy skuteczność kosmetyków?

Skuteczność kosmetyków Procedura powstawania kosmetyków to nie taki prosty i łatwy proces. Kosmetyki wypuszczone na rynek muszą przejść wszelakie testy pod kątem stabilności, czy reakcji alergicznej. W dzisiejszych czasach zabrania się testowania kosmetyków na zwierzętach, dlatego w celu badań robi się naskórkowe testy płatowe, aby określić czy występuje reakcja alergiczna. Tu ważna uwaga z mojej […]

NMF

Dziś zapraszam Was do przeczytania o kolejnym wspaniałym składniku stosowanym w pielęgnacji skóry. Dlaczego jest taki super? Ponieważ naturalnie znajduje się w strukturze skóry, jednak niektórym cerom może go brakować. Mowa tutaj o czynnikach NMF, czyli Natural Moisturizing Factor ->naturalny czynnik nawilżający. Jest to mieszanina substancji rozpuszczalnych w wodzie. Substancja ta pozwala na utrzymanie odpowiedniej […]

Kwas salicylowy

Na pewno nie jedna osoba borykająca się z trądzikiem miała w swojej kosmetyczce produkt zawierający ten składnik. Chcecie wiedzieć do czego służy? Możliwe, że nie do końca wiecie jak z niego korzystać. Wczytaj się w poniższą lekturę. 🙂   Kwas salicylowy jest pochodną kwasu benzoesowego. Jego naturalnym źródłem jest wierzba biała. Związek ma postać białego, […]

Arbutyna

Tym razem bardzo fajny składnik dla skóry z problemem przebarwień. Chcesz dowiedzieć się co to takiego? Zapraszam do czytania 🙂 Arbutyna jest uznanym składnikiem kosmetycznym, przeznaczonym do rozjaśniania przebarwień, wywołanych zmianami zapalnymi oraz wzmożoną aktywnością melanocytów. Arbutyna jest związkiem bezpiecznym oraz przynosi dobre rezultaty w terapii przebarwień różnego pochodzenia. Wszytko to dzięki swoim właściwościom. Głównie […]

Psychika, a skóra…

Czy wiesz, że zdrowie psychiczne jest bardzo ważne dla Twojej skóry? Właśnie o tym chciałabym Wam dzisiaj napisać. Co prawda nie jestem psychologiem ani psychoterapeutą, ale chcę spojrzeć na ten temat z punktu widzenia kosmetologa. W dzisiejszych czasach, ciągle stawiamy sobie nowe wyzwania, mówiąc dosłownie walczymy z czasem, którego ciągle nam brak. Cały czas mamy […]

Kwas linolowy

Dziś bardzo ważny składnik dla dosłownie KAŻDEJ skóry: kwas linolowy. 😀 Zapraszam do czytania, a dowiesz się dlaczego jest taki ważny! Kwas linolowy należy do grupy omega-6, jest niezbędnym nienasyconym kwasem tłuszczowym potrzebnym naszej skórze. Stosowanie lipidów na cerę, a w szczególności tych z grupy omega-6, przyśpiesza odtwarzanie lipidów skórnych w ciałkach lamelarnych. Niestety wraz […]

Kwas azelainowy

Dziś chciałam Wam pokazać jak wszechstronne działanie ma kwas azelainowy. Kwas azelainowy wytwarzany jest naturalnie przez drożdże komensalne Malassezia furfur, będące częścią fizjologicznej flory skórnej. Znajdzie się również w roślinach: jęczmieniu, pszenicy i życie. Ten kwas wpływa na hamowanie syntezy bakterii DNA (Propionibacterium acnes). Po zastosowaniu kwasu azelainowego wykazano znacznie mniejszą ilość tej bakterii na powierzchni […]

Zapalenie okołoustne

Zapalenie okołoustne – możliwe, że spotkaliście się z taką nazwą lub sama choroba dotyczyła Was samych. Co prawda schorzenie to nie jest tak bardzo popularne jak trądzik, ale w obecnych czasach związanych z koniecznością zasłaniania ust i nosa maseczką, zdarza się niestety coraz częściej. Jak sama nazwa mówi problem ten dotyczy okolicy ust, jednak zdarzają […]

Kwas kojowy

Kwas kojowy w głównej mierze stosowany jest w pielęgnacji skóry z przebarwieniami. Pod względem właściwości chemicznych przybliżony jest do hydrochinonu, wykazuje również podobne działanie. Odkryty został przez Japończyków w grzybie z gatunku Aspergillus oryzae (kropidlak ryżowy) noszącym w Japonii nazwę „koji”, jako produkt uboczny procesu fermentacji słodu ryżowego przy produkcji sake oraz sosu sojowego. Jest […]

Olej z wiesiołka

Dziś na warsztat wzięłam olej z wiesiołka. Jest bogatym źródłem kwasów omega-6, a ich niedobór prowadzi do zaburzeń syntezy hormonów tkankowych oraz nieprawidłowego procesu keratynizacji. Zaburzenia procesu keratynizacji objawiają się suchą, łuszczącą skórą, zaskórnikami oraz zmianami zapalnymi. Jego pozytywne właściwości dla skóry wynikają z jego składu, ponieważ głównymi składnikami są nienasycone kwasy tłuszczowe, a w […]